facebook-icon   twitter-icon   google-icon   you-tube-icon

Σεμινάριο Σαλιγκαροτροφείας του ΙΓΕ

header grΓεια και χαρά σε όλους. Έχουμε μπει για τα καλά σε περίοδο φουλ αναπαραγωγής, λόγω και του καλού καιρού που άρχισε να κάνει από τον Φεβρουάριο κιόλας, και ήδη τα πρώτα μικρά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα παρτέρια. Μας πρόλαβε ο καλός καιρός και εκεί που είχαμε υπολογίσει να χρησιμοποιήσουμε 1-2 εβδομάδες για επισκευές και συντηρήσεις στο εκτροφείο, τελικά έπρεπε να ασχοληθούμε και με τα σαλιγκάρια παράλληλα. Έτσι είναι αυτά, με τον καιρό να παίζει σημαντικό και μερικές φορές απρόβλεπτο ρόλο στην εκτροφή.
Με την ευκαιρία της αναφοράς μου στον καιρό και στους αστάθμητους παράγοντες της εκτροφής έρχομαι στο σημερινό θέμα του blog, το οποίο είναι το σεμινάριο εκτροφής σαλιγκαριών που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (www.ige.gr). Μπορείτε να βρείτε πολλά σεμινάρια ή ημερίδες σαλιγκαροτοφείας ανά την Ελλάδα αλλά κατά την γνώμη μου κανένα δεν θα είναι τόσο ολοκληρωμένο όσο αυτό του ΙΓΕ.

 

Γενικές πληροφορίες για τα σεμινάρια του ΙΓΕ


Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ΙΓΕ στεγάζεται στο Κτήμα Συγγρού στην περιοχή του ΚΑΤ. Προσφέρει διάφορα σεμινάρια εκτός από την εκτροφή σαλιγκαριών όπως: ανθοκομία, μελισσοκομία, καλλιέργεια μανιταριών, αρωματικά φυτά, φυτικά καλλυντικά, εναλλακτικές καλλιέργειες και πολλά άλλα. Τα μαθήματα είναι απογευματινά κυρίως (έχει και μερικά πρωινά) και διαρκούν από 80 έως 120 διδακτικές ώρες, δηλαδή περίπου ένα εξάμηνο. Οι περίοδοι εγγραφής είναι συνήθως τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο και οι τιμές κυμαίνονται από 140€ έως 400€ ανάλογα με το σεμινάριο. Αυτό της εκτροφής σαλιγκαριών που μας ενδιαφέρει κοστίζει 180€ και διαρκεί 120 διδακτικές ώρες. Η τιμή, πιστέψτε με, είναι πάρα πολύ καλή για αυτά που προσφέρει το σεμινάριο. Αυτά είναι τα τυπικά στοιχεία του σεμιναρίου που έτσι και αλλιώς μπορείτε να βρείτε και στο site του ΙΓΕ.

 

Καθηγήτρια σεμιναρίου


Πάμε όμως στα ουσιαστικά, που είναι και το ζουμί. Τι θα μου προσφέρει το σεμινάριο; Ας ξεκινήσουμε από την καθηγήτρια που το έχει αναλάβει. Η Κα. Σαρχόσογλου Αναστασία έχει πλέον μία μεγάλη εμπειρία πάνω στην εκτροφή σαλιγκαριών (έχει ασχοληθεί και η ίδια με την εκτροφή αλλά και κάνει το συγκεκριμένο σεμινάριο για πολλά χρόνια) και μεταδίδει με άριστο τρόπο τις γνώσεις της είτε σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα με τα σαλιγκάρια είτε σε υφιστάμενους εκτροφείς σαλιγκαριών, Είναι αξιοσημείωτο ότι είτε για τον άνθρωπο είτε για την καθηγήτρια Αναστασία Σαρχόσογλου δεν θα βρεθεί κανένας που να μην πει τα καλύτερα λόγια. Η σαλιγκαροτροφεία εξελίσσεται καθημερινά και η ίδια εμπλουτίζει συνεχώς το σεμινάριο με καινούργια πράγματα ώστε τίποτα να μην λείπει από την ενημέρωση των συμμετεχόντων. Επειδή όμως τα σεμινάρια από τα προηγούμενα έτη δεν είναι ενημερωμένα για τις τελευταίες εξελίξεις φροντίζει να ενημερώνει όλους όσους πέρασαν από το σεμινάριο με email ώστε από κανένα να μην λείψει τίποτα. Ένα τέτοιο ενδιαφέρον και μεράκι για δουλειά σπανίζει στις μέρες μας.
                                                                                           

Ύλη σεμιναρίου


Όμως, όπως και η ίδια θα ήθελε, θα αφήσω την δουλειά της να μιλήσει για αυτήν. Η δουλειά της λοιπόν είναι να πληροφορήσει σφαιρικά τον κάθε ενδιαφερόμενο για την εκτροφή σαλιγκαριών. Όταν λέω σφαιρικά, μιλάω κατά κύριο λόγο για την ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους εκτροφής. Δεν εστιάζει σε κάποιο τρόπο εκτροφής αλλά τους αναλύει όλους, αφήνοντας τον ενδιαφερόμενο να κάνει μόνος του την επιλογή του, σύμφωνα με αυτά που έχει ακούσει. Το λέω αυτό έχοντας στο μυαλό μου κάποια σεμινάρια που «σπρώχνουν» τον συμμετέχοντα σε συγκεκριμένα είδη εκτροφής. Βοήθεια στο έργο της Αναστασίας δίνουν και οι επισκέψεις σε εκτροφεία που πραγματοποιεί. Εκεί μπορεί ο καθένας να δει υφιστάμενα εκτροφεία, να μιλήσει με εκτροφείς και να λύσει πολλές απορίες. Πέρα από όλα αυτά η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει τα παρακάτω (θα αναφέρω ενδεικτικά μερικές ενότητες):
1. Διατροφική αξία σαλιγκαριών
2. Στοιχεία ανατομίας και βιολογίας του σαλιγκαριού
3. Ημερολόγια εργασιών
4. Δημιουργία σαλιγκαροτροφείου
5. Υλικά κατασκευής
6. Διατροφή σαλιγκαριού
7. Διάφορες εκτροφές
8. Εχθροί του σαλιγκαριού
9. Ποιοτικός έλεγχος σαλιγκαριών
10. Άδεια εγκατάστασης εκτροφείου κ.α.
                                                                                                 

 Πρακτική εξάσκηση


Το πιο σημαντικό, και ένα ακόμη στοιχείο που κάνει το σεμινάριο πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι συνδυάζεται και με πρακτική εξάσκηση. Διότι ωραία ακούγονται όλα θεωρητικά αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και πρέπει αυτός που σκέφτεται να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών να έχει και μία ιδέα από την δουλειά που απαιτείται. Με αυτό το σκεπτικό το σεμινάριο του ΙΓΕ και η καθηγήτρια του έχουν δημιουργήσει ένα μικρό χώρο εκτροφής σαλιγκαριών, ένα μικρό εκτροφείο δηλαδή, με σκοπό όλοι να ασχοληθούν και πρακτικά με την εκτροφή. Να πιάσουν σαλιγκάρια, να ταΐσουν, να λερωθούν, να σκύψουν, να καθαρίσουν και γενικά να δημιουργήσουν ένα εκτροφείο σχεδόν από την αρχή. Αυτό, σε συνδυασμό με τις θεωρητικές γνώσεις δίνουν στον συμμετέχοντα όλα τα εφόδια για να αποφασίσει αν η εκτροφή είναι κάτι που τον ενδιαφέρει και πιο σημαντικό αν είναι κάτι που μπορεί να κάνει. Διότι σε τελική ανάλυση όσο σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε μία δουλειά και να πάμε καλά άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποφύγουμε και μία δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Και αυτό ακριβώς κάνει το σεμινάριο: σου δίνει όλα τα εφόδια για να αποφασίσεις με ασφάλεια.

 

Συμπεράσματα


Εγώ έκανα το σεμινάριο αυτό τον Σεπτέμβριο του 2012, δύο σχεδόν χρόνια αφού είχα ξεκινήσει για τα καλά την εκτροφή. Και όμως, παρότι είχα μία μικρή εμπειρία, τα πράγματα που έμαθα εκεί μου άνοιξαν τα μάτια σε πολλά θέματα και με έκαναν να δω πράγματα για την σαλιγκαροτροφεία με διαφορετικό τρόπο. Με βοήθησε να βρω καινούργιες πηγές για διάφορα αναλώσιμα και να ανοίξω τους ορίζοντές μου ως προς τους τρόπους εκτροφής. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω, να μιλήσω και να ανταλλάξω απόψεις με άλλους ανθρώπους που είτε ασχολούνται είτε σκέφτονται να ασχοληθούν με την εκτροφή. Εύχομαι να είχα παρακολουθήσει αυτό το σεμινάριο πριν ξεκινήσω την εκτροφή, διότι θα με βοηθούσε να αποφύγω πολλές κακοτοπιές αλλά και να καταλάβω κάποια πράγματα πιο γρήγορα.
Συνοψίζοντας, η Κα. Σαρχόσογλου δεν κάνει το σεμινάριο σαλιγκαροτροφείας για να πείσει αυτόν που θα το παρακολουθήσει να ασχοληθεί με την εκτροφή, αλλά αποκλειστικά για να τον ενημερώσει. Προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών ή ασχολείται ήδη, να παρακολουθήσει αυτό το σεμινάριο. Η ύλη του, η πρακτική εξάσκηση που προσφέρει, το μεράκι για δουλειά της καθηγήτριας και οι γνωριμίες που κάνει κάποιος, το καθιστούν ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, σεμινάριο εκτροφής σαλιγκαριών. Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να βρείτε τα τηλέφωνο επικοινωνίας στο site του ΙΓΕ: www.ige.gr

Υ.Γ. : να έχετε υπόψη σας ότι το σεμινάριο βάζει και διαγωνίσματα πάνω στην διδακτέα ύλη!!
Υ.Γ.2 έχω την εντύπωση ότι η καθηγήτρια είναι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (δεν είμαι σίγουρος αλλά έτσι έχω καταλάβει από τα συμφραζόμενα.....)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση