facebook-icon   twitter-icon   google-icon   you-tube-icon

Κατ’ αρχήν να συστηθούμε

blog2Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα να έχουμε. Έχω σκοπό να γράφω πιο συχνά, αλλά λίγο το ξεκίνημα του καινούργιου site (www.snailsfarming.com) της εταιρείας, λίγο ότι τα σαλιγκάρια ξύπνησαν από τον Φεβρουάριο λόγω του πολύ καλού καιρού και λίγο εξαιτίας της στενοχώριας που πέρασα από τον Ολυμπιακό με απέτρεψαν από το να γράψω νωρίτερα. Όπως λέει και ο τίτλος θα χρησιμοποιήσω το σημερινό κείμενο για να συστηθώ και να ξέρει ο αναγνώστης ποιος είναι ο κεντρικός αρθρογράφος και με τι ασχολείται.

Ένα πρωινό του Νοέμβρη γεννήθηκα στην Πάτρα...................... και έτσι φτάσαμε στο 2010, και αφού ο πατέρας μου και ο θείος μου αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην καριέρα τους σαν πιλότοι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μία δική μας δουλειά. Κάνοντας την απαραίτητη έρευνα καταλήξαμε στην εκτροφή σαλιγκαριών.

Ήξερε κανένας από εμάς κάτι για τα σαλιγκάρια? Φυσικά και όχι. Για κακή μας τύχη τότε ήταν η εποχή που η σαλιγκαροτροφεία ήταν στην μόδα, με συνεχείς αναφορές στο internet, στον τύπο αλλά και στην τηλεόραση. Λέω για κακή μου τύχη γιατί πλέον καταλαβαίνω ότι το 90% αυτών που διάβαζα ήταν παραπλανητικό, ασαφές, λάθος ή ψέμα.Η έρευνα που κάναμε ήταν μεγάλη αλλά και πάλι δεν αποφύγαμε τις παγίδες. Ξεκινήσαμε ακολουθώντας τις εντολές ενός ανθρώπου, τον οποίο πληρώσαμε λες και τα σαλιγκάρια θα γένναγαν χρυσό, και χτίσαμε 5(!) διχτυοκήπια. Το λέω τώρα και δεν το πιστεύω. Ποιος νοήμων άνθρωπος θα συμβούλευε κάποιον να ξεκινήσει με 5 διχτυοκήπια? Εκτός από αυτό, το πρωτόκολλο υπαγόρευε να φτιαχτεί ένα παρτέρι σε κάθε διχτυοκήπιο και αφού γεννήσουν τα σαλιγκάρια να αφεθούν ελεύθερα μέσα σε κάθε διχτυοκήπιο και να ταΐζονται με μαρούλι, καρότα κτλ. Δηλαδή είναι να τρελαίνεσαι. Όλα λάθος. Για τον χειρισμό 5 διχτυοκηπίων χρειάζεσαι τουλάχιστον 7-8 έμπειρα άτομα, το να αφήσεις τα σαλιγκάρια ελεύθερα συνιστά πλήρη αδυναμία ελέγχου τους και για να ταΐζεις τόσα πολλά σαλιγκάρια με λάχανα θες άλλα 10 στρέμματα καλλιέργειας λαχανικών. Δηλαδή ο άνθρωπος μας οδηγούσε μαθηματικά στην καταστροφή. Ευτυχώς όσο περνούσε ο καιρός καταλάβαμε σχετικά γρήγορα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό και στραφήκαμε σε άλλες λύσεις.

Η επόμενη κίνηση ήταν η συνεργασία μας με έναν άλλο άνθρωπο, τουλάχιστον ποιο επαγγελματία, με διαφορετικό πρωτόκολλο. Βέβαια αυτό είχε σαν προϋπόθεση να αλλάξουμε κάποια πράγματα μέσα στα διχτυοκήπια και αυτό με την σειρά του περισσότερα χρήματα. Όμως ήμασταν αποφασισμένοι. Κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές και φτιάξαμε αρχικά 2 διχτυοκήπια με χαλίκι (έτσι αποφεύγεται η πολύ βρώμα λόγω λάσπης) και πολλά παρτέρια. Για τον τρόπο όμως εκτροφής θα μιλήσουμε άλλη φορά. Έτσι ξεκινήσαμε την μορφή των εκτροφείων που έχουμε σήμερα.

Το 2012 παρακολούθησα και το σεμινάριο Εκτροφής Σαλιγκαριών του ΙΓΕ (www.ige.gr) το οποίο προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα. Οι θεωρητικές γνώσεις του σεμιναρίου σε συνδυασμό με τις πρακτικές που έπαιρνα καθημερινά από την δουλειά στα εκτροφεία μου έδωσαν μία σφαιρική γνώση πάνω στην εκτροφή σαλιγκαριών. Έτσι σχεδόν αμέσως μόλις καταλάβαμε την παραγωγική διαδικασία καταφέραμε να βγάλουμε αρκετά σαλιγκάρια σαν παραγωγή. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 κιόλας είχαμε παραγωγή, μικρή, αλλά είχαμε. Αν όμως έπρεπε μόνο να εκτρέφουμε σαλιγκάρια τότε θα ήμασταν επιτυχημένοι. Πρέπει όμως να βρούμε και τρόπους διάθεσης. Οπότε αναγκάστηκα, σαν πιο νέος από γονείς και θείους να αναλάβω το marketing γύρω από τα σαλιγκάρια. Έτσι από το τέλος του 2012 και μετά αραίωσαν οι επισκέψεις μου στο εκτροφείο και έγιναν πιο συχνές στα γραφεία της εταιρείας και στα μαγαζιά όπου προσπαθούσα να προωθήσω το προϊόν. Ποιο προϊόν όμως? Μα το νωπό σαλιγκάρι, γιατί μόνο αυτό έχουμε προς το παρόν. Και πιστέψτε με όταν σας λέω ότι διαχειρίζεται πολύ δύσκολα. Από το να "κλείσει" το σαλιγκάρι, να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί αλλά και να τοποθετηθεί και να διατηρηθεί στον χώρο πώλησης, είναι όλα πολύ δύσκολα. Αυτό μου δημιούργησε και την ανάγκη να παρακολουθήσω το επίσης εξαιρετικό σεμινάριο από το ΙΓΕ που αφορά την «Εμπορία, Τυποποίηση και Μεταποίηση Σαλιγκαριών».

Ανακεφαλαιώνοντας, είμαι ένα παιδί (ναι παιδί:) που έχει ασχοληθεί με όλα τα επίπεδα της σαλιγκαροτροφείας. Από την δουλειά στο χωράφι (αλλά πολύ δουλειά όμως, και το λέω για αυτούς που νομίζουν ότι θα πετάξουν μέσα τα σαλιγκάρια και θα τα αφήσουν), στην ετοιμασία των δικαιολογητικών για την άδεια και άλλα πιστοποιητικά, στην δημιουργία ενός site, στην προώθηση των σαλιγκαριών, στην προσπάθεια μεταποίησης των σαλιγκαριών, στην κουβέντα με χονδρέμπορους του εξωτερικού για εξαγωγή και πολλά άλλα. Έχω ασχοληθεί με την δημιουργία των διχτυοκηπίων, με την διαμόρφωση του χώρου μέσα σε αυτά αλλά πολύ περισσότερο με την ίδια την παραγωγική διαδικασία. Σίγουρα δεν είμαι γεωπόνος ή βιολόγος και σίγουρα δεν έχω σπουδάσει το επάγγελμα. Ότι ξέρω το ξέρω κυρίως από την πρακτική δουλειά και από το διάβασμα στο σεμινάριο. Όμως η μεγαλύτερη αρετή που (νομίζω ότι) έχω είναι ότι σαν επιχείρηση έχουμε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που μπορούσαμε να πέσουμε και για αυτό έχω μία μεγάλη εμπειρία στο πώς να μυρίζομαι και να αποφεύγω τις "κακοτοπιές".

Είναι δύσκολη η σαλιγκαροτροφεία, μην διανοηθεί κανείς να πιστέψει το αντίθετο. Δύσκολη γιατί εκτός από κτηνοτρόφος ή γεωργός το πρωί πρέπει να μεταμορφωθείς σε επιχειρηματία και διαπραγματευτή το απόγευμα. Από βιολόγος πρέπει να αλλάξεις και να γίνεις διαχειριστής ενός site. Να μιλήσεις το πρωί με τον άνθρωπο που θα σου φέρει χώμα ή ξυλεία και το απόγευμα με τον υπεύθυνο ξενοδοχείων στο Dubai. Από όλα αυτά βέβαια εξαιρούνται η εκτροφείς σαλιγκαριών που μπορούν να πληρώσουν ανθρώπους για κάθε μία από τις παραπάνω δουλειές!!! Δεν νομίζω βέβαια να υπάρχουν πολλοί τέτοιοι.
Αυτά προς το παρόν. Τώρα νομίζω έχετε μία ιδέα για την πορεία μου μέχρι στιγμής. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή σχόλια είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα. Τα ξαναλέμε σύντομα!!

Υ.Γ. δεν ξέρω πολλά πράγματα όσο αφορά στην μαγειρική των σαλιγκαριών, μείνετε όμως ήσυχοι, ειδικά οι γνωστοί μου, γιατί είμαι σε διαδικασία απόκτησης γνώσεων....

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση